Loading Događaji
  • This događaj has passed.

Ramska tvrđava 2019.

Ram, 28.09.2019, 11:00 - 12:30


Ram je tvrđava na obali Dunava u istoimenom selu, udaljena 25 km od Požarevca odnosno 15 km od Velikog Gradišta i Srebrnog jezera. Smeštena je na steni koja se sa severoistočne strane spušta ka Dunavu, a pretpostavlja se da je grad podignut nasuprot tvrđavi Haram koja se nalazila na drugoj strani reke od koje danas nije ništa ostalo. Danas su ostaci grada u dosta dobrom stanju. Radovi na detaljnoj restauraciji Ramske tvrđave privode se kraju i biće završeni u junu 2019. g. pa će ovaj objekat, koji spada među najatraktivnija fortifikacijska utvrđenja na Dunavu, uskoro zablistati punim sjajem. U selu Ram postoji Linijski skelski prelaz Ram – Banatska Palanka povezuje braničevski region istočne Srbije sa južno-banatskim regionom i skraćuje put za više od 100 km u odnosu na alternativni put preko Smederevsko-Kovinskog mosta. Prelaz funkcioniše bez prekida.

Prva trka “Ramska tvrđava” Ram VG na stazi dužine od 10 km je zamišljena kao kombinacija sportskog i turističkog potencijala, bez takmičarskih propozicija, uz dovoljno mogućnosti da se uživa i u samoj trci, a i u predelima kroz koje se prolazi tokom trke. Trka će se održati 28.09.2019. godine sa početkom u 11 časova i završetkom u 13 časova. Startnina je besplatna, a broj takmičara je ograničen na 100. Startni paket sadrži majicu trke, startni broj, osveženje i sendvič. Duž staze i na cilju su postavljene bogate okrepne stanice, na cilju se dobija finišerska medalja.

Preuzimanje startnih paketa (kod tvrđave) na dan trke od 7 do 9 časova. Start trke je u selu Ram ispod tvrđave na dunavskom nasipu, a nakon 10 pretrčanih kilometra cilj je u Ramskoj tvrđavi. Staza trke je sastavljena manjom dužinom od makadamskog, a većom dužinom od asfaltnog puta kroz prelepe predele ovog kraja i naselja Ram i Rečica.

Često ljudi pogrešno odgovore na pitanje: Gde je najširi Srpski Dunav? Kažu: “Kod Golupca!”, a onda im meštani objasne da je Dunav najširi upravo kod Ramske tvrđave gde su sa obe strane obale Srbije! Ako to niste videli izvolite, očekujemo Vas i dobrodošli!

Opština Veliko Gradište, Sportski Savez Veliko Gradište i Maraton Tim Požarevac.

Maraton tim Požarevac

Matični broj: 28706430
PIB: 110152642
Tekući račun: 330000005300087073